Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag trodde aldrig det skulle hända mig”, säger Billy Tapper, 81, som snart blir hemlös. Hör honom berätta om situationen i klippet. Foto: Hedvig Nittve/SVT

Snart blir Billy, 81, hemlös – kommunala bolaget vill inte hyra ut

Uppdaterad
Publicerad

Bostaden han hyr idag har bytt ägare och nu behöver han hitta ett nytt hem. Men det kommunala bostadsbolaget Hultsfreds bostäder vill inte hyra ut till honom – och nu riskerar han att bli hemlös.

– Det känns kämpigt, säger 81-årige Billy Tapper i Lönneberga.

– Man har hört historier om andra tidigare, men jag trodde aldrig att jag själv skulle hamna i den här situationen, säger Billy Tapper, 81 år gammal och boende i Lönneberga.

Billys nuvarande hyresvärd har sålt huset han bor i till en ny ägare, och den sista juli måste han ha flyttat ut. Men någon ny bostad har Billy ännu inte lyckats få.

Han har ett yrkesliv som journalist på olika lokaltidningar i ryggen, och decennier som eldsjäl i det lokala bandylaget. För några år sedan förändrades tillvaron markant när Billy fick en hjärnblödning. Han fick svårt att gå och röra sig. För att få klart ett renoveringsprojekt han höll på med hyrde han in hantverkare.

Betalt av sina skulder

Men kostnaden drog iväg, han fick svårt att betala räkningarna och nu har han genomgått en skuldsanering.

– Jag betalade av alla mina skulder på tre år, istället för fem. Jag har alltid gjort rätt för mig, nu är jag inte skyldig någon en enda krona, säger Billy Tapper.

Men trots att han har genomgått en skuldsanering får han inte hyra någon bostad av det kommunala bostadsbolaget Hultsfreds bostäder. Billy Tapper har nämligen fortfarande en betalningsanmärkning, som sitter kvar en bit in på nästa år.

KLIPP: Hultsfreds bostäders ordförande berättar varför inte Billy kan få hyra hos dem

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi följer policyn, säger Åke Nilsson (KD), ordförande för Hultsfreds bostäder om varför 81-årige Billy inte får hyra bostad Foto: SVT

Inte heller med en borgensman, som betalar hyran i det fall Billy inte kan, godkänns han av bostadsbolaget. Nu planerar han att bo i tält.

– Jag får väl sätta upp ett tält utanför kommunhuset så att alla kan titta på mig, säger Billy Tapper.

SVT Nyheter Småland har varit i kontakt med socialchefen i Hultsfreds kommun, Marie Stjernström, som säger att det finns stöd och hjälp att få om man behöver.

Vad är en skuldsanering?

En skuldsanering kan man få beviljat av Kronofogden om man under en längre tid haft problem med att betala av sina skulder. För att Kronofogden ska bevilja skuldsanering ska personen först ha gjortansträngningar för att lösa sin situation.En skuldsanering innebär att personen:

  • Betalar hela eller delar av sin skuld enligt en betalningsplan
  • Lever på existensminimum – resten går till att betala skulden
  • Är skuldfri efter fem år
  • Får en betalningsanmärkning hos kreditupplysningsföretagen när Kronofogden beslutar att inleda skuldsaneringen.

Källa: Kronofogden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.