Thommy Eventorn, ordförande i Nybro ski oroar sig för återväxten inom skidsporten när skidintresserade ungdomar får se sina tävlingar och lopp inställda gång på gång på grund av snöbristen. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Snöbristen: 17 skidlopp inställda i Småland

Publicerad

Under söndagen skulle Nybroloppet gått av stapeln i Svartbäcksmåla friluftsområde. Men bristen på snö och den milda vintern gör att skidloppet blir det 17:e hittills denna säsong i Småland som fått ställas in.

Hittills denna säsong är det bara en enda av Smålands skidförbunds planerade tävlingar som blivit av, resten, 17 stycken med Nybroloppet, har fått ställas in. Det har helt enkelt inte varit tillräckligt kallt tillräckligt länge för att ens konstgjord snö ska kunna lägga sig på backen och ligga kvar.

Lopp kan senareläggas

– Man hoppas ju att det blir vinter igen nästa år. Annars får det ju långsiktiga effekter på klubbarnas ekonomi och skidåkningen i stort. Ungdomarna söker sig inte till skidåkningen om de inte får åka skidor, säger Thommy Eventorn, ordförande i Nybro ski som håller i tävlingen.

Nybroloppet är ett så kallat seedningslopp till Vasaloppet, och många Vasaloppsåkare får i år förbereda sig på andra sätt. De andra, kortare loppen som har ställts in under januari och februari kan dock komma att flyttas fram, om det skulle bli en köldknäpp och mycket snö längre fram i vår, säger Thommy Eventorn.

Inga spår till sportlovet

Men någon snö till sportlovsveckan finns inte i sikte:

– Man måste vara realistisk. Det finns ingen möjlighet. Då krävs ett snöoväder från Sibirien i så fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.