Annika Hull Laine, centrumchef för barn-, kvinno- och kirurgi Foto: SVT

”Snubblande nära att stänga förlossningsrum igen”

Publicerad

Annika Hull Laine, högsta chef för förlossningsvården i Kronoberg säger till SVT Nyheter Småland att förlossningsrum kan komma att stängas i Växjö igen. Detta efter att ett flertal barnmorskor sagt upp sig de senaste månaderna.

Inför sommaren, då bemanningssituationen var extra ansträngd på förlossningen i Växjö och det inte gick att bemanna alla pass, meddelade Region Kronoberg att två av de sex förlossningsrummen skulle stängas under delar av sommaren. Personalen räckte helt enkelt inte till för att hålla alla rum öppna.

Efter att sommaren och semestrarna var över gick verksamheten åter över till det normala. Men sedan dess har sju eller åtta barnmorskor sagt upp sig. Nu menar Annika Hull Laine att det kan bli aktuellt att stänga förlossningsrum igen.

– Fördelen är att vi vet ungefär hur många som ska föda nu och att det inte är så många som ska föda i december. Men sen efter årsskiftet så drar det ju igång igen. Vi är snubblande nära att vi måste begränsa utbudet, säger hon till SVT Nyheter Småland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.