Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Socialchefen om våldtäkten mot äldre kvinna i Vimmerby

Publicerad

En kommunanställd i Vimmerby har häktats misstänkt för att ha våldtagit en äldre, funktionsnedsatt kvinna. Enligt socialchefen stängdes han omedelbart stängdes av när polisanmälan mot honom gjordes.

Det är en man i 40-årsåldern som begärts häktad misstänkt för både grov våldtäkt och ett tjugotal fall av kränkande fotografering. Mannen ska enligt Dagens Vimmerby ha varit anställd inom hemtjänsten och kvinnan som ska ha utsatts för våldtäkt var enligt tidningen både äldre och funktionsnedsatt.

Brotten har enligt häktningsframställan skett mellan 2018 och 2021.

Anette Nilsson som är socialchef i Vimmerby säger att mannen omedelbart stängdes av när polisanmälan gjordes.

– Sen den avstängningen så har ju inte personen varit i tjänst hos oss, säger hon till SVT Småland.

Inte tidigare straffad

Det finns ingen lag som kräver att personer som anställs inom äldreomsorgen lämnar utdrag ur belastningsregistret men enligt Anette Nilsson har Vimmerby kommun ändå som rutin att begära registerutdrag för de personer som anställs.

– I det här fallet fanns det ett utdrag men det fanns ingenting där, säger hon till SVT Småland, och tillägger:

–  Vi kommer nog aldrig fullt kunna skydda oss när det finns personer som vill begå den här typen av handlingar. Vi skulle ju önska det såklart men det kan vi inte. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.