Henrik Nilsson Bokor och socialdemokraterna behåller makten – med hjälp av oppositionen. Foto: Karin Ahlgren

Socialdemokraterna går ihop med oppositionen – behåller makten i Torsås

Publicerad

I kommunalvalet i Torsås gick Sverigedemokraterna kraftigt fram och fick tillslut lika många mandat som Socialdemokraterna. Nu tar S hjälp av C – som tidigare var största oppositionsparti – för att behålla makten.

Socialdemokraterna och Centerpartiet, som brukar vara stora i Torsås, backade i valet och tappade tillsammans tre mandat. Samtidigt växte Sverigedemokraterna med lika mycket.

Efter tre veckors förhandlingar kom i dag beskedet, det blir socialdemokraterna som bildar ett nytt styre. Till sin hjälp har de tidigare oppositionspartiet centern – och tidigare samarbetspartierna i Vänstern och Moderaterna.

SD i opposition

De tidigare samarbetspartierna L och KD kommer inte längre vara med i majoriteten.

Var det svårt att komma överens?

– Nej det tycker jag inte. Det svåra är det ekonomiska läget. Budgetarbetet blir tufft, säger kommunalrådet Henrik Nilsson Bokor (S).

Sverigedemokraterna kommer inte gå lottlösa med sina nyvunna mandat. Som det största oppositionspartiet kommer de ta plats som viceordförande i nämnderna.

– De får större insyn och får en stark oppositionsroll, säger Henrik Nilsson Bokor (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Torsås

Mer i ämnet