Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Persson (S) är kommunstyrelsens ordförande och Hanne Lindqvist (M) är oppositionsråd i Kalmar kommun. Hör deras tankar om varför Socialdemokraterna har sitt starkaste fäste i just Kalmar. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson/SVT

Socialdemokraterna har sitt starkaste fäste i Kalmar

Publicerad

SVT Nyheter Småland har kartlagt var riksdagspartierna har sina starkaste fästen i Kalmar- och Kronobergs län, när det gäller kommunalvalen. Socialdemokraterna är som allra starkast i Kalmar kommun.

Vid valet 2018 hade Socialdemokraterna starkare stöd i 15 av 20 kommuner i Kalmar- och Kronobergs län än vad de hade i riksdagsvalet.

I två av kommunerna, Lessebo och Kalmar, var stödet märkbart starkt med över 40 procent. I Lessebo fick Socialdemokraterna 41,66 procent av rösterna. I Kalmar var man ännu starkare, med 42,48 procent av rösterna.

Valet 2022 Småland

Hör kommunalrådet Johan Persson (S) och oppositionsrådet Hanne Lindqvist (M) kommentera socialdemokraternas framgångar i Kalmar i klippet ovan.

Tror att bråk inom M bidragit till S framgång

Johan Persson har varit kommunstyrelsens ordförande i Kalmar sedan 2006 och lektorn i statsvetenskap Erik Wångmar tror att Perssons starka förtroende och ställning i kommunen varit till stor fördel för partiet i Kalmar.

Men även att Socialdemokraterna haft flyt med en svag opposition.

– Man får inte glömma att Moderaterna i Kalmar inte varit särskilt framgångsrika. De har bråkat internt och bytt ledande företrädare vid ett flertalet tillfällen. Det har naturligtvis också bidragit till Socialdemokraternas starka fäste i Kalmar, säger Erik Wångmar.

Hanne Lindqvist (M), 1:e vice ordförande för kommunstyrelsen är beredd om att hålla med om Erik Wångmars analys av oppositionen i Kalmar.

– Jag tror att den största anledningen är att oppositionen inte har varit tillräckligt samlad tidigare. Det är vi verkligen idag och det kommer att få effekt i valet.

Här är partiernas starkaste fästen – se hela listan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Småland

Mer i ämnet