Socialdemokraternas vallöfte i Kalmar län – fri sjukvård till alla över 65 år

Uppdaterad
Publicerad

Slopad patientavgift för alla över 65 år i region Kalmar. Idag presenterade Socialdemokraterna i region Kalmar län sitt första stora vallöfte.

Idag slipper alla över 85 att betala patientavgift i region Kalmar län. Om Socialdemokraterna vinner valet i höst kommer den åldern att sänkas till 65, det lovade partiet på en presskonferens på måndagen.

– Vi socialdemokrater anser att de som arbetat ett helt yrkesliv, eller ännu arbetar, och byggt vårt land har rätt till en trygg ålderdom. Deras hälsa ska inte vara en plånboksfråga. En röst på oss och vi kommer slopa patientavgifter för personer över 65, säger Peter Wretlund (S), Regionråd.

Kostar upp till 40 miljoner

Löftet skulle beröra drygt 56 000 pensionärer i länet. På ett år beräknas kostnaden för att genomföra förslaget hamna på 30-40 miljoner kronor.

– Vi har högkostnadsskydd, det är bra . Men om man inte har så hög pension så har man inte råd att betala avgifterna. Speciellt vissa kvinnor som inte har hög pension, säger Yvonne Hagberg (S) regionråd i Kalmar.

Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande berättar i videon ovan att varför de vill prioritera den här frågan.

”Sluta spara på vårdens verksamheter”

Oppositionsrådet Linda Fleetwood (V) tycker att det är ett bra vallöfte, men tycker att man också måste satsa mer inom vården.

– Kort tycker jag att det är ett bra löfte som Vänsterpartiet hade kunnat stå bakom som när vi tillsammans drev på fri sjukvård för alla över 85. I vår region har vi många med låga pensioner så det är rätt väg att ta, men för att kunna ge denna vård behöver vi vara bra arbetsgivare också och då kunde ett annat vallöfte vara att sluta spara på vårdens verksamheter, säger Linda Fleetwood.

”Sänk skatten först”

Regionstyrelsens vice ordförande, moderaten Malin Sjölander, är däremot inte imponerad.

– Man har höjd skatten tre gånger i regionen de senaste tio åren. I första hand ska man sänka skatten innan man börjar reducerar avgiften. Vi tror det är bättre att människor får avgöra själva vad de vill göra med sina pengar än att regionen portionerar ut det här som ett bidrag till alla pensionärer, säger Malin Sjölander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.