Foto: TT

Tidigare socialminister blir ny kommunchef i Uppvidinge

Uppdaterad
Publicerad

En enig kommunstyrelse valde Lars Engqvist till ny tillförordnad kommunchef i Uppvidinge kommun.

– Jag tycker det ska bli spännande. Det har varit en turbulent tid i Uppvidinge kommun. Med min erfarenhet inom politiken och inom offentlig verksamhet hoppas jag stärka förtroendet mellan kommunens politiker och tjänstemän, säger Lars Engqvist till SVT.

Turbulent 2017 för kommunstyrelsen

Uppvidinge kommun har lidit av interna konflikter de senaste månaderna och några högt uppsatta tjänstemän har tvingats avgå.

I början av maj avgick den dåvarande kommunchefen Linda Jonsson. Några veckor senare avgick även tillförordnad kommunchef Karin Holst.

Ann-Mari Ståhlberg utsågs till ny tillförordnad kommunchef som nu ersätts av Lars Engqvist som har en gedigen bakgrund som politiker. Han har bland annat varit socialminister och vice statsminister.  

– Jag fick tips om Lars Engqvist som bor här i kommunen. Han var intresserad av tjänsten och nu tror jag vi får ett lugn i organisationen och ett bra samtalsklimat, säger Åke Carlson (C), kommunstyrelsens ordförande.

Kontrakt till årsskiftet med möjlighet till förlängning

Lars Engqvist är 72 år gammal och blir anställd av kommunen fram till årsskiftet. Han får en månadslön på 45 000 kr och kommer att arbeta tre dagar i veckan.

Tidigare tillförordnad kommunchefen Ann-Mari Ståhlberg kommer att få andra arbetsuppgifter inom kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.