Solen som energikälla är det gemensamma intresset för en grupp landsbygdsbor som vill satsa på förnybar energi.
– Det här är ett rent landsbygdsprojekt och det finns ett enormt intresse för förnybar energi, säger Mette Adolfsson som är ordförande i nystartade Solkraft från Osby-Älmhultsbygden.
Ett samarbete mellan kommuner, lokala företag och privatpersoner kommer att vara centralt i uppbyggnaden av solcellsanläggningarna. Mette Adolfsson menar att Älmhults- och Osby kommuner ligger efter i sina klimatmål 2030.
– Nu serverar vi en lösning på silverfat för kommunerna och uppfyller en betydande del i deras klimatmål, säger hon.
All elproduktion förnybar 2040
Från 2017 till 2019 satsar Statens energimyndighet 390 miljoner kronor per år i investeringsstöd för solceller, både till företag och privatpersoner. Regeringen har ett mål att 100 procent av all elproduktion ska var förnybar till år 2040.
– I dag är ungefär 60 procent av all elproduktion förnybar i Sverige och förhoppningsvis kommer vi uppnå 100 procent till år 2040 i samband med att fler blir miljömedvetna, säger Andreas Gustafsson, handläggare på Statens energimyndighet.
Kan gynna privatpersoner
Vem som helst får i dag producera och sälja obegränsat med energi från solceller vilket kan gynna privatpersoner ekonomiskt, säger Mette Adolfsson.
– Många investerar i anläggningar som är betydligt större än de behov man har. Då är det en rätt bra affär, säger hon.
– Det är fantastiskt att det händer på landsbygden och inte bara i centralorterna där mycket koncentreras i dag, fortsätter hon.