Genrebild. Foto: TT

Sommarvikarier inom äldreomsorgen försämrar vården

Uppdaterad
Publicerad

Enligt resultaten i en enkät som genomförts av Sveriges Radios reporternätverk bland personal på äldreboende samt i hemtjänsten – så bidrar sommarvikarier till att vården försämras.

Enligt P4 Kalmar är det 330 personer inom äldrevården samt hemtjänsten som svarat på enkäten i Kalmar län. En övervägande del av personalen reagerar på att vikarierna har för dåliga kunskaper i medicinhantering, näringslära samt avvikelserapportering.

Det framgår också att flera av vikarierna har för dåliga språkkunskaper och att det lätt kan leda till missförstånd mellan vårdtagare och personal.

Varierande bakgrund

Enligt resultaten i enkäten är en stor andel av sommarvikarierna oerfarna inom yrket. En del är utbildade undersköterskor medan andra fortfarande studerar på vårdprogrammet.

Hultsfred och Vimmerby kommun tillhör dem som har svårast att hitta erfarna sommarvikarier. Men Malin Dahlberg som är undersköterska i Nybro kommun menar att det inte är vikarierna som ska beskyllas för att vården blir sämre under sommaren.

– Jag tror det är ganska sällsynt att man får tillräcklig introduktion. Som vikarie är det viktigt att man vågar säga till om man inte förstår, men tyvärr vågar man kanske inte alltid det. Man vill helt enkelt visa framfötterna, säger Malin Dahlberg till P4 Kalmar.

Olika uppfattningar

Marie Pihl som är verksamhetschef för äldrevården i Hultsfreds kommun har en annan uppfattning och ser till att det finns ordinarie personal på plats samt att sommarvikarierna får tillräcklig introduktion.

– Man är ju van vid det i verksamheterna. Det har ju sett ut så flera somrar tidigare, säger hon till P4 Kalmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.