Känslorna svallade för Mellbybon Lena Wikström när hon tittade på den döda valkalven som flutit upp utanför Ölandskusten. Foto: SVT

Sorgsna åskådare om strandade valen: ”Man undrar om det är en klimatfråga”

Uppdaterad
Publicerad

Synen är unik. En knölval har strandat på Öland, och det väcker både uppmärksamhet och känslor. En av åskådarna är Mellbybon Lena Wikström, och hon var märkbart tagen av synen.

– Jag blev alldeles rörd faktiskt, jättetragiskt är det, säger hon.

Valen, som enligt SVA med största sannolikhet är en knölval, flöt upp utmed Ölands östra kust under tisdagen. Att en knölval dyker upp på Öland är unikt och har förstås fått stor uppmärksamhet.

”Är det en klimatfråga?”

Valen ligger i närheten av Segerstads fyr på Ölands östra sydkust. Varför valen hamnat så snett är oklart, men på ön spekuleras det om varför den hamnat fel, och varför den dött.

– Man undrar ju om det är en klimatfråga att den villat bort sig, och om den har magen full av plast som kan ha dödat den, säger Lena Wikström.

Valen är antagligen samma val som sågs på Gotland några dagar tidigare. SVT träffade på tisdagen författaren Anders Johansson. Han har skrivit mängder av böcker om Öland, och har aldrig varit med om något liknande tidigare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.