Efter en sotning av en skorsten i en villa i Överrum i november började golvet brinna och två katter dog. Foto: Polisen

Sotare åtalas för husbrand – två katter dog

Uppdaterad
Publicerad

Efter en sotning av en skorsten i en villa i Överum i november började golvet brinna och två katter dog. Nu åtalas sotaren för att av slarv ha orsakat branden.

Sotaren skulle tömma en kamininsats på aska och la askan i en murarhink i plast som han enligt åtalet lämnade kvar efter sotningen. Plasthinken smälte av värmen från glöden och värmeutvecklingen gjorde att trägolvet den stod på började brinna.

Två katter dog

Räddningstjänsten larmades till platsen av ett vittne som såg rök välla ut ur huset och skorstenen. Ingen människa skadades, men två katter omkom och branden innebar stora materiella skador på golv och golvbjälklag.

Nu åtalas sotaren för allmänfarlig vårdslöshet, och fastighetsägaren vill ha ett skadestånd på 10 000 kronor plus 1500 kronor, som var den självrisk hon fick betala för sina försäkringar.

Förnekar ansvar

Sotaren själv förnekar brott, och menar att han inte är ansvarig för branden. Enligt hans minnesbild har han ställt plasthinken på ett gnistskydd av marmor framför eldstaden, och utgått från att ägaren till huset skulle bära ut hinken med den heta askan efter att han gått.

Saken ska nu prövas i tingsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.