Med en specialbyggd spade tog ett första gemensamt spadtag för bygget av den nya skolan i Löttorp. Kommunalrådet Ilko Corkociv (S), rektorn Eva-Lena Lindster-Norberg, eleven Ellinor Essén och byggherren Martin Johansson VD på Steele. Foto: SVT

Efter branden 2019 – första spadtaget för ny skola i Löttorp

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan slog åskan ner och orsakade en brand i delar av Åkerboskolans lokaler i Löttorp. I dag sattes spaden i jorden för att en ny skola ska byggas på platsen.

– Det känns bra, säger Ellinor Essén en av Åkerboskolans elever som tillsammans med kommunalrådet, skolans rektor och byggherren höll i den fyrskaftade spaden som fick symbolisera byggstarten.

Ellinor kommer själv inte att vara elev när den nya skolan är färdigbyggd om två år, men som elevrådets representant har hon ändå fått se ritningarna och vet en del om hur den nya skolan ska se ut.

– De ritningarna som jag såg för ett tag sedan såg fina ut, säger hon.

Hur har tiden varit på skolan sedan det brann för två år sedan?

– Det har varit helt ok, men lite trångt i barackerna. Så det blir fint med en ny skola.

Branden 2019

Ilko Corkovic (S) är Borgholms kommunalråd och mycket stolt och glad över att bygget av den nya f till 9-skolan kommer igång. Priset för den nya skolan har beräknats till cirka 92 miljoner kronor.

– Det var en sorgens dag när skolan brann i augusti 2019. Den nya skolan kommer att byggas för omkring 200 elever och det kommer att betyda mycket, eftersom skolan är en motor i samhället, säger han.

Men det är två år sedan skolan brann, varför har det tagit så lång tid innan det här bygget kunnat komma igång?

– Det handlar om en toppmodern skola som är designad tillsammans med skolpersonal, kommunen och externa konsulter. Det är klart att man hade kunnat diskutera om det gått göra det snabbare, men nu är det full fart framåt, säger Ilko Corcovic.

Byggnad rustas upp

Men innan dess ska de delar av gamla skolan som är kvar att rivas. Kvar kommer bara biblioteket att vara.

– Och det kommer att rustas upp, i övrigt handlar det om 3 200 kvadratmeter nybyggnad, säger Ilko Corkovic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.