Luftgevär på 10 meter inomhus är en av de mest populära grenarna. Foto: Johannes Widergren

Sportskytte – en av världens största idrotter

Publicerad

Sett till antalet utövare är skyttesport en av världens största individuella idrotter, och inom ramarna för den finns många olika grenar. Du kan skjuta med både gevär och pistol, på 10 meter upp till 600 meter och på så väl stillstående som rörliga mål.

En av de vanligaste grenarna är luftgevärsskytte på 10 meters avstånd inomhus. Utövaren skjuter då antingen sittande eller stående mot en tioringad tavla, och numera finns ett elektroniskt markeringssystem som kan skilja skyttarna åt med tiondelspoäng. Patrik Hjortskull, ordförande i Söraby skytteförening i Rottne, tycker att den största tjusningen med skytte är att det är för alla.

– Våra yngsta medlemmar är 5 eller 6 år gamla, och vår äldsta aktiva skytt är 94, säger Patrik Hjortskull.

Vad krävs för att bli en bra skytt?

– Det krävs stort engagemang och lite jävla anamma, men det allra viktigaste är att man tycker att det är kul.

Lika villkor

På flera nationella tävlingar tävlar damer och herrar mot varandra och på samma villkor. Skytte är en sport som kräver finslipad teknik och viss styrka, men i grund och botten handlar det om koncentration och ett rejält mått envishet. Så därför är, när det kommer till själva skjutandet, de fysiska och mentala förutsättningarna lika för de allra flesta.

– Det skiljer inte så mycket. Damerna klarar alltid att hävda sig väl bland herrarna, och ofta skjuter de lite bättre.

SM i Rottne

På fredag inleds Sportskytte-SM i Sörabyhallen i Rottne. Då kommer 280 skyttar dit för att göra upp om medaljerna. Patrik Hjortskull är med och arrangerar tävlingen.

– En jätteutmaning så klart, och det kommer att bli fullt upp hela helgen. Men det ska bli fantastiskt trevligt att få så många duktiga skyttar hit till oss.

Sportskytte har funnits med på det olympiska programmet sedan 1896,

Sett över alla olika grenar finns cirka 75 miljoner aktiva utövare i världen.

I Sverige gick startskottet för skytterörelsen redan år 1860.

Svenska skyttesportförbundet har mer än 100.000 medlemmar i 1100 föreningar.

Dessutom finns idag drygt 60 föreningar som bedriver handikappskytte i Sverige.

Landets skyttar har genom åren kvitterat ut mängder av OS-, VM- och EM-medaljer i skyttesport. Håkan Dahlby, Jonas Edman, Ragnar Skanåker, Jonas Jacobsson och Pia Hansen är några av profilerna inom skyttevärlden.

Källa: Svenska skyttesportförbundet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.