Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utav de tre aktivitetsboxarna i Kalmar är den i Oxhagen nyast. Enligt Osman Hilowle är det många som barn som inte kan hyra ur boxarna eftersom de inte har egna telefoner. Foto: Gry Nanker/SVT

Sportutrustning i Oxhagen kan inte användas av alla: ”Barnen har inte telefoner”

Publicerad

Att hyra sportutrustning genom en app passar inte alla. På grund av bristen på egna telefoner kan inte alla barn i Oxhagen nyttja Kalmar kommuns aktivitetsbox.

Kalmar kommun har tre aktivitetsboxar runt om i Kalmar där vem som helst kan hyra sportutrustning genom en app.

Boxarna står i Skälby, Långviken och Oxhagen och mellan valborg och midsommar är all utrustning gratis att hyra. En satsning av kommunen för att se hur många som nyttjar utrustningen.

Osman Hilowle som själv bor i Oxhagen säger dock att det är svårt för många barn att hyra utrustningen från aktivitetsboxen då de inte har egna telefoner. Osman berättar att det är sällan någon hyr något från aktivitetsboxen.

– Det är inte användbart för barn, säger Osman Hilowle.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här visat SVT:s reporter hur man lånar sportutrustningen. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Genom appen kan du hyra allt från en basketboll till kubb upp till sex timmar. Det enda som behövs är ett betalkort för att starta ett konto.

Stina Nordström som jobbar med sociala hållbarhetsfrågor i Kalmar kommun menar att det kanske finns en lösning om barnen inte har tillgång till en mobil.

– Då kanske man få ha med sig en vuxen. Vi kan också ha en dialog med företaget vi köpt boxarna av för att hitta en annan lösning, säger Stina Nordström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.