Sprutbyte på gång i Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år kan det bli aktuellt med ett sprutbytesprogram även i Kronobergs län. Frågan utreds nu.

Smittskyddsläkare och infektionsläkare på Växjö lasarett har börjat jobba med en utredning om att införa ett sprutbytesprogram i Kronoberg. Läkarna har varit på studiebesök i Malmö för att studera hur verksamheten fungerar där.

– Det kommer att ta några månader innan förslaget är klart, men vi har börjat jobba med det, säger smittskyddsläkare Arne Runehagen.

Sprutbytesprogram, som innebär att narkomaner gratis kan byta ut sina sprutor, finns på sex platser i landet, bland annat i Kalmar. På de orterna har man sett att spridningen av infektionssjukdomar som hiv och hepatit C har minskat.

– Man måste tänka på att det här inte bara handlar om sprutor och kanyler, utan det handlar om att hjälpa den här utsatta gruppen. De behöver få bra vård, kontroller och vaccinationer, säger Lotta Sahlström Englesson, verksamhetschef infektionskliniken Växjö.

Regionrådet är positiv

Frågan kommer att behandlats politiskt efter att utredningen är klar, men regionrådet Anna Fransson (S) är positiv till att införa ett sprutbytesprogram även i Kronoberg.

– Det finns mycket goda erfarenheter från bland annat Skåne. Det är viktigt att förhindra smittspridning. Sprutbytesprogram har även ekonomiska vinster, även fast det i första hand är en humanitär fråga, säger Anna Fransson (S).

Förslaget ska behandlas både av Region Kronoberg och länets kommuner, så förslaget kan tidigast bli verklighet i början av nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.