Sjuårige William Söderberg är ett av de barn som deltar i studien. Forskarna hoppas på att kunna ta reda på hur skärmar påverkar barns syn. Foto: Karin Ahlgren

De ska ta reda på hur barns syn påverkas av skärmar

Publicerad

Barns ögon och mobilvanor kommer under två års tid att studeras i ett forskningsprojekt vid Linnéuniversitetet i Kalmar.

Forskningsprojektet kommer undersöka om mobilanvändande och användning av skärmar hos barn gör att de ökar risken för att bli närsynta.

– Frågan om mobilanvändande och hur det påverkar barnens syn är den vanligaste fråga jag får av föräldrar, säger optikern Pelsin Demir.

Pelsin Demir är doktorand på Linnéuniversitetet i Kalmar och under två år kommer hon och de andra i forskningsteamet att följa flera hundra barn från hela Sverige i åldrarna åtta till 16 år.

Studie har gjorts i Asien

-  Det har aldrig gjorts någon liknande studie i Sverige. I Asien har man gjort det och den visade att risken ökar, men hur det ser ut här, det vet vi inte än, säger Pelsin Demir.

Är det någon skillnad på att läsa en bok eller att läsa en text på en mobilskärm?

– Man har tittat på det och det ska inte vara någon jätteskillnad. Men när man läser ur en bok så har man den längre ifrån, och när man tittar i sin mobil, så har man den nära. Så det är avståndet som gör skillnaden, förklarar hon.

Är det värre för barn att titta länge på sin mobil än för vuxna?

– Ja, för att ögat är som mest känsligt hos barn mellan åtta och 16 år. Det är då ögat växer som mest, säger Pelsin Demir.

Resultatet från forskningsprojektet vill hon och de andra i forskningsteamet använda för att informera och ge riktlinjer till allmänheten.

Internationellt forskningsprojekt

Visa

Allt fler och allt yngre människor blir närsynta. Enligt Linnéuniversitetet beräknas hälften av världens befolkning vara närsynt år 2050 och det finns misstankar om att ett allt mer utbrett användande av mobiltelefoner och skärmar kan bidra till det.

Samma forskningsprojekt som pågår på Linnéuniversitetet görs parallellt i Australien, Kina, Vietnam och Indien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalmar

Mer i ämnet