• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Erik Wångmar tror att det nya kommunhuset kan påverka nästa års val. Foto: White arkitekter/Linnéuniversitetet

Statsvetaren: Det nya stadshuset kan hjälpa oppositionen

Uppdaterad
Publicerad

Många kommuninvånare i Växjö är negativt inställda till det nya stads- och stationshus som ska byggas. Statsvetaren Erik Wångmar tror att de partier som varit emot det nya stads- och stationshuset kan få nytta av det i valet, trots att de blev nedröstade.

Erik Wångmar är statsvetare och docent i historia på Linnéuniversitetet. Han är väl insatt i debatten kring det nya stads- och stationshuset i Växjö.

I tisdags antog kommunfullmäktige byggnadsförslaget och beslutet mötte starka reaktioner från smålänningarna. Vissa är positiva, men många är förbannade.

Nytt kommunhus i Växjö

– Om man jämför med Arenastaden som är det senaste storbygget i Växjö så ser väl folk större nytta med det eftersom de kan gå på matcher och själva utöva sport. Det här bygget är något som de uppfattar att bara politikerna kommer få nytta av. Ett skrytbygge kanske, säger Erik Wångmar.

Valet kan påverkas

Erik Wångmar tror inte att frågan kommer få så stort fokus framöver nu när beslutet är taget. Men frågan kan ändå komma att påverka nästa års val till oppositionens fördel, enligt honom.

– Bygget kommer pågå under valet och många passerar där och blir påminda om det. Så de kan påverkas av detta.

Statsvetaren ser dock inga större risker med bygget eftersom Växjös ekonomi är bra.

– Det blir ett sorts varumärke, det är inte många som har kommunhus i stationshuset. Det blir en naturlig mötesplats och ligger centralt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nytt kommunhus i Växjö

Mer i ämnet