Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kronobergs slottsruin har varit stängd sedan årsskiftet, eftersom ägaren Statens fastighetsverk inte kunnat garantera säkerheten för besökare. De ställer sig positiva om kommunen vill ta över ansvaret för slottsruinen. Hör dem förklara varför i klippet. Foto: Kajsa Oscarson/SVT

Statens fastighetsverk: Inga hinder för försäljning av Kronobergs slottsruin

Publicerad

Statens fastighetsverk ser inget hinder för att Kronobergs slottsruin säljs till exempelvis kommunen. Men först kan behöva hämta in godkännande av regeringen.

Redan i början av sommaren fick Statens fastighetsverk (SFV) frågan från Kulturparken Småland om slottsruinen rent teoretiskt kunde avyttras, det vill säga antingen säljas eller ges bort.

– Då svarade vi att det inte finns några principiella hinder för att överlämna det till till exempel en kommun eller region, säger Jan Olov Westerberg, fastighetschef på SFV.

Växjö

Inte statligt byggnadsminne

Slottsruinen klassas inte som statligt byggnadsminne vilket förenklar möjligheten att sälja av den. Det är inte ovanligt att SFV avyttrar fastigheter och mark till exempelvis kommuner och andra spekulanter, men en så pass kulturhistoriskt viktig byggnad som Kronobergs slottsruin har inte sålts under de senaste fem åren, säger Jan Olof Westerberg.

Innan en försäljning måste ett antal remissinstanser tycka till, bland annat Riksantikvarieämbetet – och i vissa fall även regeringen. Men beslutet ligger hos Statens fastighetsverk själva, och där är man positiv till tanken att lämna över ansvaret för slottsruinen.

Vore ”bra för kulturarvet”

– Vi ifrågasätter inte att objektet har ett kulturhistoriskt värde. Det som är vårt problem är att vi inte har de ekonomiska resurserna som krävs för att kunna göra det säkert för besökare, och därför måste vi hålla stängt. Om det finns andra aktörer som kan förädla den för att göra den tillgänglig så är det något som är bra för kulturarvet, säger Jan Olof Westerberg.

Liberalerna i Växjö har lämnat in en motion om att Växjö kommun ber SFV om att få köpa eller ta över slottsruinen. De andra partierna i kommunen tycker antingen att man bör avvakta eller att slottsruinen bör vara kvar i statlig regi, visar SVT:s rundringning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet