Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Peter Arnesson, förvaltningschef på serviceförvaltningen om kommunens tankar inför höstens och vinterns stigande elpriser. Foto: Jesper Johansson/SVT

Trots stigande elpriser – fasta avtal lugnar Kalmar kommun

Publicerad

Flera av landets kommuner oroar sig över skenande elpriser. Kalmar kommun sitter dock på ett upphandlat fast elprisavtal som gör att man känner en tillförsikt inför hösten och vintern.

Kalmar kommun har ett fast elprisavtal upphandlat över 2023 som innebär att man i stora delar inte kommer att påverkas av höstens och vinterns ökande elpriser.

– Vad det gäller våra egna byggnader har vi avtal som bygger på terminspriser, där vårt pris blir ett snittpris och när vi har gjort analysen så blir det ett snittpris på runt 60 öre som vi har budgeterat för. Så just nu håller vi snittet och ekonomiskt ser det bra ut, säger Peter Arnesson, förvaltningschef på serviceförvaltningen.

Om elpriserna i landet skulle stiga ännu mer kan det dock bli en påverkan på priset längre fram, kommande år.

Hör Peter Arnesson, förvaltningschef på serviceavdelningen i klippet ovan.

Ser över gatubelysningen

Fasta elavtal eller inte, kommunen arbetar ändå med att få till flera energibesparande åtgärder för att spara på elanvändningen. När det gäller belysningen på gator, cykelvägar och i parker jobbar man med att få in smart belysning och byter kontinuerligt ut gammal belysning.

Enligt Peter Arnesson ger det en besparing på 70-80 procent av elanvändningen.

– Vi har ny smart teknik som är energibesparande och vid varje nybyggnation bygger vi in solceller. Det finns nu 36 stycken anläggningar på våra större byggnader som ger ungefär en halv miljon gigawatt, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet