SSR är det fackförbund som organiserar de allra flesta socialsekreterarna i landet. Nu går löneutvecklingen så snabbt att databaserna inte hänger med, så statistiken från 2015 är redan inaktuell:
– Då var medellönen för en socionom i Kronobergs och Kalmar län 29 800 kronor i månaden. Men spannet kan se stort ut, från en lägsta lön för en utbildad socionom på knappt 26 000 kronor till en högsta nivå på 36 500 kronor.
Enligt Mona Anderson ligger få av de riktigt erfarna i den högre skalan av lönespannet.
Svårt att behålla arbetskraften
Trots ökade löner är det svårt för kommunerna att behålla de utbildade socionomerna. Trenden är att folk hoppar av och söker sig till andra arbetsgivare.
Det räcker alltså inte med högre löner?
– Nej. Arbetsmiljön är minst lika viktig. Och därför försöker vi som facklig organisation ses till att kommunerna gör upp lokala handlingsplaner för att förbättra situationen inom socialtjänsten.
Det går att utbilda sig till socionom både i Växjö och i Kalmar. Det gör att de båda universitetsstäderna inte har särskilt svårt att få utbildad arbetskraft. Och det gör i sin tur att de mindre kommunerna – ”ute i skogen”, som Mona Anderson uttrycker det – måste ge bättre betalt för att kunna konkurrera om arbetskraften.
– Lönerna i Kalmar är klart lägre än i småkommunerna utanför, säger hon.
Sedan det slogs larm om läget inom landets socialtjänster hamnade frågan till slut på regeringens bord och en nationell samordnare tillsattes. Uppdraget gick till Cecilia Grefve som till och med 2017 ska föra en dialog med kommunerna om de utmaningar och möjligheter som finns.