Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lantbrukaren Stefan Runesson framför sin åker. Foto: SVT

Stigande vattennivåer ställer till det för lantbrukare

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tidens kraftiga regn skapar problem för lantbrukare när vatten rinner upp på åkrarna. Hos Stefan Runesson i Gemla går vattenpumpen just nu dygnet runt.
– Jag är rädd för att det här bara är början, säger han.

Helge å som ingår i Mörrumsåns vattensystem rinner alldeles bredvid lantbrukare Stefan Runessons marker. På grund av det höga vattenflödet har vattnet nu börjat stiga upp på hans åkrar. 

Skyddsvall kan brista

Vattenpumpen och skyddsvallarna räcker inte till.

– Vi har en vall som ska skydda mot Gemlasjön men den har redan börjar tappa stora jordmassor. Brister vallen får vi samma vattennivå på åkrarna som i sjön, säger Stefan Runesson. 

Vårbruket hotat

SMHI har utfärdat klass 1-varning för höga vattenflöden i hela Kronoberg. Läget riskerar att leda till stora kostnader för Stefan Runesson och försena vårbruket. Och han är inte ensam om situationen.

– I Gemla finns det flera företag som bedriver lantbruk som är i samma situation som vi. Det är mycket arealer som står på spel, säger Stefan Runesson. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höga flöden

Mer i ämnet