Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Dykaren Andreas Widerberg ger sig ner i vattnet för att ta prover på stockbåten som hittats på botten av sjön i Växjötrakten. Foto: SVT

Här dyker marinarkeologen utanför Växjö – stockbåt hittad på hemlig plats

Uppdaterad
Publicerad

En så kallad stockbåt har hittats i en sjö en bit utanför Växjö i Kronobergs län. Båten kan vara så gammal som från stenåldern, men mycket talar för att det här fyndet är från 1600-talet. Detta är den första dateringen av en stockbåt som görs i Småland.

Stockbåtar har påträffats på olika platser i Småland men man vet ganska lite om hur gamla de är och i vilket sammanhang de har brukats. Än så länge har ingen daterats, inte förrän nu. Stockbåtar har använts ända sedan stenåldern, men att denna båten skulle vara så gammal tror man inte.

Sofie Ekstrand är arkeolog från Länsstyrelsen i Kronobergs län.

– Det är inte ovanligt att det hittas sådana här båtar i småsjöar. Syftet är att vi ska få ett underlag så att vi kan gå vidare och bestämma om det här ska klassas som en fornlämning, och då vet vi hur vi ska gå vidare med vår handläggning.

Hemlig plats

Fyndet av den här båten gjordes av en privatperson, och dateringen av fyndet kommer att ske på plats. Men exakt var den ligger vill arkeologerna inte att vi berättar, då nyfikna besökare skulle kunna förstöra det känsliga fyndet.

Gissningen från experterna är att båten är från 1600-talet.

– Det är kul att vi får dokumentera en båt som faktiskt ligger i vattnet, dem som man har tittat på ligger oftast och skräpar i någon hembygdsgård eller liknande, det säger Andreas Widerberg från Bohus läns museum.

EN Stockbåt är en liten båt avsedd att användas på sjöar och hav. Stockbåtar är skapade genom att en trädstam urholkats och gröpts ut med hjälp av stenverktyg och eld. Senare användes metallyxor. Stockbåt betecknar alla båtar som byggts av urholkade trädstammar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer