Under mörka månaderna är det vanligt med inbrott i hus. Grannsamverkan och säkra lås kan minska riskerna. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Inbrott i lägenhet och villa minskar

Uppdaterad
Publicerad

Enligt nationell statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, ökar brottsligheten för inbrott i villa och lägenhet under november. Samtidigt visar siffrorna att det för Kronoberg och Kalmar län är vanligare med inbrott under sommarmånaderna.

Under vinterhalvåret ökar inbrotten i villor och lägenheter. Det menar Stöldskyddsföreningen SSF.

– Generellt är det flest inbrott under de mörka månaderna, det vill säga kvartal ett och fyra, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF.

Men siffror från Brå/SSF visar att det i Kronoberg och Kalmar län sker flest inbrott under sommarhalvåret, mellan april och september. Dessutom har antalet inbrott minskat över tid.

Färre inbrott jämfört med tidigare

De preliminära siffrorna visar att det exempelvis i Ljungby anmälts 8 inbrott under kvartal tre (juli till september) i år, jämfört med 34 inbrott under samma period 2017.

I Växjö är motsvarande siffra 7 anmälda inbrott 2018 under tredje kvartalet, jämfört med 33 inbrott under samma period 2017. I Västervik är siffrorna 3 kontra 14.

– Vi har inte haft så låga siffror som vi har nu på tio år. Om jag tittar på Kronoberg nu och från i förra året så har det gått ner, säger Lina Nilsson på SFF.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.