Foto: Leif Pettersson

Lastbil hänger över brokanten

Uppdaterad
Publicerad

En lastbil har under tisdagsmorgonen blivit hängande över en bro norr om Västervik.

En lastbil råkade under tisdagsmorgonen ut för en olycka på Skramstadsbron utanför Gamleby norr om Västervik. Lastbilen har blivit hängandes på Skramstadsbron. Förarhytten och dragbilen föll cirka 15 meter och ligger nu nedanför, men släpet hänger kvar över bron.

Föraren ska enligt uppgift ha klarat sig med lindriga skador.

– Hytten ligger i närheten av ett järnvägsspår. Föraren sägs vara vaken och talbar. Vägen är avstängd i åtminstone norrgående riktning men kommer antagligen bli helt avstängd, säger Stephan Söderholm på polisens ledningscentral.

Tre personer hjälpte föraren

TT har pratat med vittnet Akko Karlsson som var först på plats vid olyckan. Tillsammans med tre andra tog hon sig ner till förarhytten på marken.

– Vi försökte samla ihop första hjälpen-väskor, men det har tydligen folk inte i bilarna längre. Så med en liten väska tog vi oss fram. Vi kunde få bort bråte och kunde konstatera att han var fullt kontaktbar och efter omständigheterna var han väldigt stabil. Han hade i princip bara skärsår som var synliga, säger Akko Karlsson.

Släpet som bestod av två containrar hängde kvar på bron – den ena över körbanan, den andra hängande i luften.

TT: Var inte ni rädda för att containern också skulle falla ner?

– Vi var ju inne på att om det skulle börja gnissla att vi skulle slita ut honom. Vi undvek att vara under det överhängande, men det kändes som att den hängde där den hängde. Och det bekräftade han sedan – han hade 19 ton stål i den sista vagnen.

Långa köer befaras

Polis, räddningstjänst och ambulans har skickats till platsen. Olyckan har orsakat stopp i båda riktningarna. Tills vidare leds trafiken om via Gamleby. Trafikanter uppmanas att välja en annan väg om möjligt på grund av snabbt växande köer. Också tågtrafiken står stilla eftersom Kustpilen normalt sett passerar under olycksplatsen. Ersättningsbussar sätts tills vidare in på sträckan Västervik – Linköping.

Det är oklart hur länge det dröjer innan trafiken kan släppas på igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.