Stor brand i Ankarsrum – höll på att spridas till vandrarhem

Uppdaterad
Publicerad

Under natten har det brunnit kraftigt i en gammal träbyggnad i Ankarsrum. Det var stor risk att branden skulle sprida sig till ett vandrarhem och polisen rubricerar ärendet som mordbrand.

Byggnaden var helt övertänd när räddningstjänsten kom till platsen, strax efter att larmet gick vid 02-tiden på natten mot onsdagen. Huset, som ursprungligen varit en mataffär men som nu är övergivet, kommer inte att gå att rädda.

Arbetet fick koncentreras på att hindra branden från att sprida sig till de två byggnader som ligger alldeles intill det brandhärjade huset.

– Bredvid ligger det ett vandrarhem men den har vi lyckats skydda med hjälp av skum som vi har sprutat på huset. Det ligger ett garage som tillhör en annan fastighet på andra sidan som också var i farozonen, säger Willy Wernersson, insatsledare på räddningstjänsten i Västervik.

Styrkor från tre brandkårer var inledningsvis på plats. Hjorteds och Ankarsrums styrkor arbetar fortfarande vid 05-tiden på morgonen, medan Västervik har kunnat lämna.

Vandrarhemmet skyddades med hjälp av ett skum för att förhindra att branden från det övergivna huset spred sig. Foto: Leif Pettersson

”Kommer att ta hela dagen”

– Det här jobbet kommer att ta hela dagen eller i alla fall en stor del av dagen eftersom det är väldigt mycket trämassor. 

Byggnaden ligger alltså i ett tättbebyggt område. Varken polis eller räddningstjänst säger att de kan se någon naturlig brandorsak.

– Det fanns en stor spridningsrisk och eftersom det i nuläget inte går att se någon naturlig brandorsak rubricerar vi det som mordbrand, säger Anette Norrsén, jourhavande förundersökningsledare på Kalmarpolisen.

Det här är en av flera bränder i Ankarsrumstrakten som inträffat under det senaste året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.