Foto: Martina Holmberg/TT

Stor brist på tandsköterskor i Kalmar och Kronoberg

Publicerad

Det råder brist på tandsköterskor i region Kalmar och i region Kronoberg, visar en ny rapport från fackförbundet Vision.

Undersökningen sammanställer statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Arbetsförmedlingen och visar att en stor andel av dagens tandsköterskor väntas gå i pension inom de närmaste tio åren. Samtidigt är antalet nyutexaminerade från yrkeshögskolan för litet för att klara rekryteringsbehovet.

– Kompetensbristen i tandvården är allvarlig och riskerar att leda till köer och sämre vård för patienterna. Tandsköterskor behövs i tandvårdsteamet och jag tycker att vi måste lyfta fram det viktiga arbete de gör, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision, i ett pressmeddelande.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, pekar på att svårigheterna att rekrytera i vården och tandvården leder till bland annat felbehandlingar, långa väntetider och en ansträngd arbetssituation för anställda.

Vill se bättre löner för tandsköterskor

Tandsköterskor har i regel minst ett och ett halvt års eftergymnasial utbildning. I både Kalmar och Kronoberg är medellönen för tandsköterskor 27 200 kronor i månaden för en heltidstjänst enligt SCB:s statistik. Det är en betydligt lägre än genomsnittslönen för personer med motsvarande utbildningsnivå.

– Det är hög tid att arbetsgivarna satsar på tandsköterskors löner. Vision vill se riktade lönepåslag så att tandsköterskor får lön för sin yrkesskicklighet och sin kompetens. I dag skiljer det väldigt lite i lön mellan en nyutexamninderad tandsköterska och en med lång yrkeserfarenhet, säger Veronica Magnusson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.