Handlaren Henning Michelsen i Gunnebo är glad över att kunna bidra till att minska fallolyckorna. Foto: TT och SVT

Gratis halkskydd ska minska fallolyckorna

Uppdaterad
Publicerad

I Västervik är det andra säsongen man delar ut gratis halkskydd med broddar till de äldre i kommunen. Första året gick nästan 6.000 halkskydd åt i princip med en gång.

Västervik är en av de kommunerna i landet som satsar på gratis halkskydd åt sina äldre. Fler kommuner i landet väntas genomföra samma insatser.

– Det är klart att vi gör det här för våra äldres skull, men så är det ju också så här att vi som kommun ser stora effekter av att kunna minska på vår hemtjänst genom att vi inte ramlar när vi är äldre, säger Angelica Katsanidou (S) som är ordförande i socialnämnden i Västervik.

Det är andra året som Västerviks kommun delar ut fria halkskydd till de äldre. Men vilka kostnader det innebär att genomföra projektet vill kommunen inte gå in på.

– På sikt så tror jag att det här är samhällsekonomiskt. Just nu tror jag att det är för tidigt att säga hur det ser ut, men självklart tror jag att vi har förhindrat både ett och två fall, säger Angelica Katsanidou (S).

”Den största samhällsekonomiska pressen”

Hur allvarligt är det med halkolyckor?

– Jag skulle säga att det handlar om den största samhällsekonomiska pressen som vi har i kommuner och landsting. 70 procent av de som kommer in till akuten är faktiskt fallolyckor, då handlar det om sådana som skett både inomhus och utomhus, säger Angelica Katsanidou (S).

Delas ut på olika platser

I Västervik kan den som är över 65 år hämta ut sitt halkskydd på flera ställen i kommunen. Dels på kommunhuset, men också hos lanthandlarna.

Henning Michelsen äger en lanthandel I Gunnebo ett par mil söder om Västervik. Förra året gick alla halkskydd åt med en gång.

– Då hade vi kunnat dela ut fler än vad vi hade. I år är de betydligt lugnare, säger han.

Vad tänker du om att de som bor här kan gå in och hämta halkskydd?

– Jag tycker att det är bra att vi som är handlare kan vara med och hjälpa till.

När MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap för några år sedan uppskattade hur många halkolyckor det handlar om varje år, kom man fram till summan 31 000, som var så pass allvarliga att människor uppsökte akuten.

Merparten av de, eller 19 000 var kvinnor och den allra vanligast platsen som en halkolycka hände på var på en promenadväg eller en gårdsplan.

Den enskilt vanligaste skadan i samband med halkolyckor utomhus är frakturer i första hand på axlar, arma och handleder.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer