Nu är det dags för influensavaccination, men i år måste du boka tid. Hör Malin Nilsson förklara varför. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Influensavaccinet snart slut i Kalmar län – fåtal doser kvar

Uppdaterad
Publicerad

På två veckor har över 28 000 personer vaccinerat sig mot säsongsinfluensa i Kalmar län. Nu börjar vaccinet ta slut.

Totalt finns drygt 1 900 doser kvar ute på hälsocentralerna i länet.

Därför kommer vaccinering av vård- och omsorgspersonal stoppas tillfälligt, skriver Region Kalmar län i ett pressmeddelande. Doserna som är kvar ska i första hand gå till äldre och personer i riskgrupper.

– Det är glädjande att så många har insett betydelsen av att ta influensavaccinet. För att säkra att alla i riskgrupp som mest behöver influensavaccin får sin spruta så får vård- och omsorgspersonal stå tillbaka i det här läget, säger Mathias Landerdahl, läkemedelschef enligt pressmeddelandet.

Fåtal nya doser i december

Ytterligare 1 500 doser ska levereras till Kalmar län i början av december. Men regionen uppmanar dem som är över 65 år eller tillhör en riskgrupp att boka tid för vaccination, om de inte redan har gjort det.

När alla ur riskgrupp fått chansen att vaccinera sig kommer personal inom vård- och omsorg få möjligheten på nytt. Sist ut att vaccineras är allmänheten – om sprutorna räcker till.

Förra säsongen var det drygt 37 000 personer i länet som vaccinerade sig fram till den 1 mars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer