– Det är ett stort problem och vi ser inga tecken på att det är på väg att minska. Istället ser vi att fisket flyttas till nya områden efter att vi gjort kontroller, säger Martin Bjerner, enhetschef på Havs- och vattenmyndigheten.
Ålen är starkt hotad och rödlistad av Artdatabanken. Sedan det infördes förbud mot att fiska ål 2007 för alla utom yrkesfiskare med licens har i dag totalt 202 personer i Sverige rätt att fiska ål.
– Det finns en stor mängd redskap kvar sedan förbudet infördes 2007. Det gör att det är lätt att fiska fast det inte längre är tillåtet. Därför är det viktigt att jobba för att få bort så många illegala redskap som möjligt.
Fler kontroller
2016 tog Hav:s fiskerikontrollanter 71 ryssjor i beslag och 2017 togs 163 ryssjor i beslag. Den stora ökningen från 2016 kan delvis förklaras med att myndigheten satsat på fler kontroller.
– Det här är endast vad vi hittar vid våra kontroller, vi bedömer att det finns betydligt fler illegala ålredskap i svenska vatten. Vi är väldigt tacksamma för tips från exempelvis fritidsfiskare som regelbundet rör sig i våra vatten.
För att vända trenden med illegalt fiskad ål tror Martin Bjerner det krävs att alla hjälper till.
– Det gäller att få upp allmänhetens ögon för problemet. När man köper ål behöver man fråga sig själv varifrån det man köper kommer.