Tempot och ljudet var högt när tävlingarna kördes igång under tisdagsförmiddagen. Tävlingarna har pågått i Vimmerby sedan 1981 då det inledningsvis hölls två dagars tävling. Nu 40 år senare har evenemanget utökats till en hel vecka som lockar förare och publik från hela landet.
Enligt Roger Karlsson, ordförande i Vimmerby motorklubb, fanns det 700 anmälda tävlande till start.
– Vi behöver ungefär 500 funktionärer för att kunna genomföra tävlingarna. Många andra föreningar i Vimmerby ställer upp för att hjälpa till, säger han.
Åldersgräns för tävling
Folkrace är populärt även bland unga. Åldersgränsen är 15 år för att få licens och köra. Något som Tezz från Vimmerby gjort.
– Det är bara att gasa och hålla luckorna, att inte bromsa för mycket. Det är kul att tävla och vinna mot pojkarna, berättar Tezz med ett stort leende i ansiktet kort innan starten.
Alla bilar är till försäljning
En regel i folksracetävlingar är att alla bilar är till försäljning för omkring 8 000 kronor. Tycker deltagaren om en specifik bil går det att göra en intresseanmälan, finns det flera intressenter till bilen avgörs köpet via ett lotteri. Via den här regeln säkerställs att kostnaderna hålls nere för sporten.
I klippet kan du höra Lars-Olov berätta om sin passion för folkrace.
Folkrace:
Folkrace kom till Sverige på 1980-talet. Billiga bilar tävlar mot varandra i en toppfart på 80km/h.
Det finns runt 130 banor i landet, och det arrangeras ungefär 450 tävlingar årligen. Varje heat börjar med att sex bilar ställs upp i bredd och det blir alltid trångt in i första kurvan. Banorna är enkla slingor, med packad jord och grus i botten.
Efter finalen är alla bilar till salu för 8 000 kronor styck.
Det är tillåtet att delta från det år man fyller 15 år.
Källa: Svensk Bilsport