Stora vinster med minskat matsvinn i Högsbys skolor

Uppdaterad
Publicerad

I Högsby kommun jobbar grundskolorna aktivt med att minska matsvinnet. Hittills i år har de sparat över 30 000 kronor genom att inte laga mer mat än nödvändigt.

Sedan ungefär ett år tillbaka har de fem grundskolorna i Högsby kommun använt sig av metoden Måltidsoptimering. Det innebär att kökspersonalen varje morgon får veta hur många elever som är frånvarande och därmed inte behöver tillaga några onödiga portioner.

– Föräldrarna rapporterar att eleverna är frånvarande på webben, och kvart över åtta så får vi ett pling i datorn att eleven är borta, säger Katarina Asp, chef för måltidsverksamheten i Högsby kommun.

Hittills i år har skolorna tillsammans lyckats spara över 3000 portioner vilket innebär 32 000 kronor. Vinsten kommer att gå tillbaka till eleverna.

– Tanken är att det ska gå till att öka andelen ekologiskt och närproducerad. Vi kommer även att servera mer frukt i skolan vissa dagar, säger Katarina Asp.

Har börjat väga soporna

Målet är att minska matsvinnet med 15 procent årligen fram till 2018. Den stora utmaningen just nu är att minska den maten eleverna slänger. Därför har man tillsammans med Hultsfred och Vimmerby kommun börja väga soporna efter vissa måltider för att jämföra och bli mer medvetna om vilka rätter som slängs mest.

– Vi har sett att det slängs mest när vi serverar populära maträtter som tacos och hamburgare. Det är lätt att man tar extra mycket när det är något gott och så orkar man inte äta upp allt, säger Katarina Asp.

– Det gäller att göra eleverna medvetna om att inte ta mer än vad man äter upp och att istället ta två gånger, det är det vi får jobba med härnäst, säger Katarina Asp.

Inga rester kvar på tallriken

Frida Tolic går i femte klass på Fröviskolan i Högsby kommun. I dag serveras potatisbullar och lingonsylt och på hennes tallrik finns inga rester kvar.

– Jag brukar tänka på att inte lämna så mycket mat men ibland glömmer jag bort det. Det händer att jag tar mycket mat som jag tror att jag ska äta upp men sen blir jag mätt innan det är slut, säger Frida Tolic.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer