Foto: arkiv SVT

Storebro räddat undan haveri

Uppdaterad
Publicerad

Den anrika båttillverkaren Storebro i Vimmerby kommun var farligt nära att kapsejsa. Igår saknades pengar till de anställdas löner men vid lunchtid idag kom räddningen i form av en check från ägaren.

De 20 anställda på Storebro Boats AB räknade med att få ut sina löner igår, måndagen den 25 augusti. Det handlar totalt om cirka 730 000 kronor men några lönepengar kom aldrig och fackombudsmannen Tommy Rälg befarade att bolaget inte har några pengar att betala med.

–Vi vet att det har varit dålig beläggning på båtbyggeritet men trots att ägaren har försäkrat att det finns ordrar och pengar måste vi nu agera. De anställda måste ha lönerna inom nån vecka, annars tvingas vi begära företaget i konkurs, säger Tommy Rälg till Smålandsnytt.

Kritiskt men inte hopplöst

Men vid lunchtid tisdag ljusnade läget något.

Advokaten Jeff Burke som utsetts av ägaren för att lösa den ekonomiska krisen berättade för Smålandsnytt att arbetet för att få fram lönepengarna har lyckats.

–Läget var helt klart kritiskt men definitivt inte hopplöst, säger han. Nu är pengar på väg över och de anställda ska få sina löner senare i veckan.

Den tillfälliga lösningen innebär att Storebros ägare Roger von  Haugwitz lånar pengar från något av sina andra bolag att använda som lönepengar till de Storebroanställda.

Enligt Burke pågår dessutom arbetet med att långsiktigt säkra ekonomin genom att bygga båtar som underleverantör åt andra bolag, bland annat Nimbus som tidigare var moderbolag åt Storebro.

Gamla anor

Båttillverkningen i Storebro har gamla anor. Produktionen startade 1946 med tillverkning av roddbåtar och fiskesnipor i trä.

Under 1980- och 90-talet började företaget bygga stora lyxiga motorbåtar i plast för en kundkrets från bland annat arabländerna och Asien som ansågs vara immun mot lågkonjunktur och dålig ekonomi.

I början av 2000-talet köptes Storebro av västkustbaserade Nimbuskoncernen där också småländska Ryds båtindustri ingick. Koncernen köptes därefter av ett riskkapitalbolag.

Efter att Nimbuskoncernen gått i konkurs 2012 blev Storebro Boats åter ett eget företag ägt av stockholmsföretagaren och entreprenören Roger von Haugwitz.

–En pojkdröm som går i uppfyllelse, sa Haugwitz i lokala medier vid överatagandet.

Men produktionen av egna lyxbåtar har aldrig kommit igång under nye ägaren. Istället har varvet i Storebro fungerat som underleverantör i mindre skala åt andra båtföretag.

Tidigare i somras tvingades 10-talet anställda lämna jobben på grund av dålig lönsamhet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.