Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så kommer stormen Malik dra fram under helgen. Foto: SVT/TT

Stormbyar på ingång – Eon varnar för strömavbrott i Småland

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen väntas stormbyar dra in över stora delen av södra Sverige. Elleverantören Eon höjer nu beredskapen i Kalmar och Kronobergs län, och Trafikverket ställer in tåg i Kalmar län, som en försiktighetsåtgärd.

SMHI har utfärdat en gul varning för hela Kalmar län, Öland och Kronobergs län för kraftig vind från och med lördag kväll.

Men redan på lördag eftermiddag vid 15 väntas det börja blåsa stormbyar i västra Kronoberg, där bland annat Älmhult och Ljungby ingår. Där har SMHI utfärdat den starkare, orangea varningen. Det innebär att det kan bli mycket begränsad framkomlighet på vägar på grund av nedfallna träd och omfattande trafiksstörningar i både transport- och elnätet.

– Dessutom kan det komma en hel del regn, framförallt i de i Västra delarna av Kronoberg vilket gör att träden blir extra känsliga för vinden, säger Nils Holmqvist, meteorolog på SVT.

Risk för strömavbrott – igen

Redan nu har elleverantören Eon höjt beredskapen i hela södra Sverige, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

SMHI:s prognos pekar på att stormen kommer att dra in över samma område som drabbades hårt av förra veckans oväder – ett område som därmed redan har en del skador på exempelvis elledningar, och träd som står på lös grund. Därför varnar nu bolaget för att stora strömavbrott kan komma att drabba hushåll i området igen.

Vid de vindstyrkor som stormen väntas föra med sig är det farligt för bolagets montörer att jobba, skriver Eon. Därför kan de som förlorar strömmen behöva vänta länge på att då den tillbaka.

KLIPP: Så kommer stormbyarna röra sig över Småland

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så blåsigt blir det i vindbyarna resten av helgen

Inställda tåg

Även Trafikverket har agerat på väderprognosen. Från och med lördag morgon och under hela helgen ställs samtliga tåg på Stångådalsbanan mellan Kalmar och Linköping in, samt tåg på Tjustbanan mellan Västervik och Linköping och på sträckan Berga- Oskarshamn/Blomstermåla-Mönsterås.

Detta som en säkerhetsåtgärd:

– Vi vill inte riskera att det inträffar olyckor och att tåg blir stående med passagerare i ovädret. Vi hoppas att resenärerna har möjlighet att ställa in eller planera om sin resa, säger Annika Canaki, avdelningschef på verksamhetsområde Underhåll på Trafikverket i region syd i ett pressmeddelande.

Man uppmanar även bilister att inte ge sig ut på vägarna när det blåser som mest om man inte måste.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer