Foto: Polisen/TT.

Störst inflöde av sprängämnen i Kalmar län – men inga handgranater

Publicerad

Ett av huvudsyftena med polisens sprängämnesamnesti var att få bort handgranater från kriminella kretsar. Inga handgranater har lämnats in i Kalmar och Kronobergs län men mycket spräng- och tändmedel.

Det är framförallt personer som köpt fastigheter som kontaktat polisen för att bli av med sprängmedel, enligt uppgifter från polisen.

– Vi har fått in mycket tänd- och sprängmedel. I många fall är det dynamit för att få bort stenar och stubbar som traditionellt haft mycket i vårt område, säger Martin Petersson, gruppchef vid polisen i Kalmar.

Flest explosiva varor i Kalmar län

Mellan 350 och 500 platser i Kalmar och Kronobergs län har polisen besökt för att hämta olika typer av sprängmedel. Flest explosiva varor har hämtats i Kalmar län och alla personer som hört av sig har haft gällande tillstånd.

– Alla som kontaktat oss har haft tillstånd att inneha sprängmedel men många har inte vågat komma till polisen för de trott att de kunde straffas ändå, säger Martin Petersson.

Inga handgranater

Målet att få bort handgranater från kriminella kretsar har dock missats helt.

– Vi har dock fått bort mycket sprängämnen från många platser. Vi undviker olyckor och att det kommer i orätta händer, säger Martin Petersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer