Kalmar- och Kronobergs län ligger i topp i landet när det gäller viltolyckor.

Störst risk i hela landet att krocka med vilt i Kalmar– och Kronobergs län

Uppdaterad
Publicerad

Kalmar län och Kronobergs län ligger i topp i landet när det gäller risken att drabbas av en viltolycka. Allra störst är risken i Kalmar län där det hittills i år varit 23,8 olycksfall per 1 000 bilar.

På andra plats ligger Kronobergs län med 20,1 olycksfall per 1 000 bilar. Det här visar statistik från nationella viltolycksrådet som försäkringsbolaget If sammanställt. Siffrorna gäller 1 januari till 30 september i år. Genomsnittssiffran för hela landet är 8,7.

Samtidigt är oktober och november de månader då flest viltolyckor sker.

– Viltolyckor fortsätter att vara ett stort problem i Sverige. Störst är risken i gryning och skymning när många djur förflyttar sig för att leta föda, säger Johan Granholm motorexpert på If i ett pressmeddelande.

Vildsvinsolyckor ökar

I Kronoberg har 2095 olyckor inträffat fram till 30 september i år, merparten är krock med rådjur 1 516 st, sedan kommer vildsvin 339 och älg 193.  I Kalmar län har 3 183 olyckor inträffat, över 2 200 har varit med rådjur.

Kollisionerna med vildsvin ökar mest.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.