En av sandtäkterna i Nybroåsen. Igersdala söder om Österhultsmåla – i dag inte aktiv. Foto: Länsstyrelsen

Dricksvattnet kan vara hotat av sandtag i Nybroåsen

Uppdaterad
Publicerad

I dag hålls förhandlingar i Mark- och miljödomstolen efter att företaget Nybrogrus överklagat länsstyrelsens nej till att ta sand ur Nybroåsen.

Företaget Nybrogrus har önskat att ta grus från Nybroåsen. Länsstyrelsens Miljöprövningsdelegation avslog dock i somras företagets ansökan om tillstånd att etablera en sandtäkt på Österhultsmåla 2:5 i Kalmar kommun.

I beslutet hänvisades till stoppregeln i Miljöbalken. Man skriver i beslutet att området har betydelse för den framtida dricksvattenförsörjningen i länet och att området har ett värde ur geologiska aspekter.

Nybrogrusen har efter detta drivit frågan till Mark-  och miljödomstolen som under onsdagen hade ett möte med berörda parter i Tvärskogs församlingshem.

Många sandtag

Det har tagits sand och grus från Nybroåsen under årens lopp på olika fastigheter. Nu har lagstiftningen blivit strängare för den här typen av uttag och det hänvisar länsstyrelsen till i sitt beslut.

– Det ha grävts på flera ställen i formationen och den naggas hela tiden i kanten. Man ska ha i åtanke att Nybroåsen ingår i den regionala vattenförsörjningsplanen och att det finns vattenskyddsområden i närheten, säger Lotta Lindeborg, miljöskyddshandläggare på Länsstyrelsen Kalmar län.

– Vid en brytning blir området känsligt eftersom man tar bort det övre lagret av växter och jord. Då finns det inget som skyddar grundvattnet, säger miljöhandläggare Lotta Lindeborg.

Betongprodukter

Nybrogrus vill bryta 900 000 ton sand under 15 års tid drygt fyra kilometer norr om Tvärskog.

Området som är 9 ha stort består av skogsmark. Sandkvaliteten är hög i området och uttaget kommer användas till att göra betongprodukter och mur- och putsarbeten.

Viktigt att skydda grundvattnet

Länsstyrelsen skriver på sin webbsida att ” bekämpningsmedel från både industri och jordbruk påträffas i allt högre grad i grundvattnet. Även förhöjda nitrathalter förekommer inom jordbruksområden och har negativa hälsoeffekter vid dricksvattenuttag. Vägar och trafik samt läckande avloppsledningar utgör ytterligare hot mot grundvattenkvaliteten samt naturlig förekomst av radon, uran och flourid. Det finns många anledningar att skydda och övervaka Kalmar läns värdefulla grundvattenförekomster”.

Fakta om Nybroåsen

Under isavsmältningen bildades också våra rullstensåsar. Till skillnad från moränen, som ju är isens krossprodukt, är rullstensåsen ett resultat av det arbete som smältvattnet från inlandsisen utfört. I stora sprickor i isen transporterades stenar, grus och block genom vattnets tryck. Likt väldiga grussträngar löper åsarna genom landskapet.

Åsarna finns över hela länet med en ungefärlig riktning i nordväst-sydost. Kända sådana är Silverdalsåsen, Högsbyåsen och Nybroåsen. I områden under högsta kustlinjen är de svallade och mindre påtagliga. Åsarna är värdefulla av flera orsaker, bland annat som grundvattenmagasin, som miljö för en speciell fauna och flora samt som länk mot vår fornhistoria. De är också viktiga för grusförsörjningen.

Texten är hämtad från boken Natur i östra Småland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.