Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är ju vi som skattebetalare i kommunen som påverkas av detta, säger Jill Hedlund. Foto: Diba Dehnad/SVT

Stort behov av familjehem i Torsås – tvingas anlita dyra privata företag

Uppdaterad
Publicerad

Så länge socialtjänsten i Torsås kommun kan minnas så har det varit brist på folk som vill ställa upp som familjehem. I år har situationen blivit ännu svårare då antalet behövande barn har ökat.

Det senaste året har antalet barn som är i behov av familjehem nästan fyrdubblats. För Torsås kommun som är en relativt liten kommun har detta varit en svår utmaning att lösa.

– Vi är vana vid att placera ungefär två barn per år, då blir ökningen väldigt påtaglig, säger Jill Hedlund, avdelningschef på individ- och familjeomsorgsavdelningen.

Dubbelt så dyrt

Det största problemet är att det inte är tillräckligt många som vill bli familjehem, och då tvingas kommunen vända sig till privata företag. Företagen kan lösa familjer som kan ställa upp med kort varsel – men till det dubbla priset.

– Det är ju vi som skattebetalare i kommunen som påverkas av detta, säger Jill Hedlund.

Torsås kommun kommer göra en samhällsanalys för att försöka ta reda vad ökningen av behövande barn beror på och hur de kan locka fler till att vilja bli familjehem genom kommunen.

Hör henne berätta om situationen – i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer