Foto: Henrik Montgomery/TT

Skogsavverkningen fördubblad i Kalmar län

Publicerad

Den anmälda skogsarealen för avverkning nära fördubblades i Kalmar län under 2017 jämfört med året innan. Orsakerna är en bländande högkonjunktur och en skogsindustri på högvarv.

Goda marknadsförhållanden genom en ökad global efterfrågan gör att många skogsägare nu vill avverka sitt virke. Störst i landet är intresset i Kalmar län, där den anmälda arealen för avverkning ökade med 49 procent under 2017 jämfört med året innan.

Det visar en sammanställning av Skogsstyrelsens siffror som gäller både privat och statlig mark. Även i Kronoberg skedde en stor ökning av avverkningsarealen – 27 procent, på grund av prishöjningarna på främst timmer och massaved i södra Sverige.

Ingen risk att för mycket avverkas

Skogsstyrelsen gör regelbundet skogliga konsekvensanalyser, SKA, som bland annat beräknar hur mycket skog som kan avverkas och vilka konsekvenser det får under de närmsta 100 åren.

Bedömningen utifrån den senaste analysen, som gjordes 2015, är att 95-100 miljoner skogskubikmeter kommer vara den högsta hållbara avverkningsvolymen per år mellan 2020 och 2029. Och det har aldrig hänt att volymen har överstigit rekommendationen.

– Skulle det ske får man se över hur avverkningen ser ut men hittills har systemet fungerat jättebra. Man rättar mun efter matsäcken så att säga, säger Erik Sollander som är skogspolitisk strateg på Skogsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.