Ida Qvarnström är tillförordnad chef på Filmregion Sydost Foto: SVT

Stort intresse för att spela in film i Småland

Publicerad

Det är inte bara ungdomsserien “Eagles” som intresserar sig för Småland som inspelningsplats. Det märker Filmregion Sydost av som varje vecka kontaktas av filmbolag och filmare som visar intresse för att arbeta i Småland och på Öland.

– Det är allt från tyska bolag och brittiska BBC och Discovery som ringer och mejlar. Det kan röra sig om frågor om hotellboende till hela team eller om man får flyga drönare över Öland, säger Ida Qvarnström som är tillförordnad chef på Filmregion Sydost. 

Flera större produktioner med småländsk anknytning som till exempel Lukas Moodyssons kommande tv-serie “GÖSTA” på HBO verkar ha riktat filmljuset mot regionen. Och att professionella filminspelningar hittar hit är viktigt för regionens unga filmintresserade menar Ida Qvarnström.

Inspirerar unga filmskapare

– Om man bara ser på “Eagles” som spelas in i både Oskarshamn och Karlskrona är det jättebra för våra unga filmare. De får se att det är möjligt att jobba med professionell film även utanför storstaden, säger Ida Qvarnström. 

Filmregion Sydost som verkar i Kronoberg, Kalmar och Blekinge har i uppdrag att stärka filmen och den rörliga bilden i sydostregionen. I dag finns inte de ekonomiska resurserna att stötta professionell film, något som ser annorlunda ut i till exempel Film i Väst och Film i Skåne.

– Det gör att det blir svårare att visa upp olika delar av Sverige i film och på tv. Detta är något som bör diskuteras. Inte minst nu när det finns ett stort intresse för filminspelning i Småland, avslutar Ida Qvarnström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer