Nelly Månsson håller mamma Karins hand och åker skateboard. Foto: SVT

Gratis utrustning får barn att testa nya sporter

Uppdaterad
Publicerad
Nu är det möjligt att låna utrustning för olika sport- och fritidsaktiviteter helt gratis.

Hultsfreds kommun är först ut i Småland med att öppna en fritidsbank. Fritidsbanken är en plats där du kan låna sport- och fritidsprylar kostnadsfritt, ungefär som när du lånar en bok på ett bibliotek. Allting drivs ideellt.

Nelly Månsson och hennes mamma Karin Månsson lånar ett par skridskor, ett bordtennisrack och en skateboard.

– Att Nelly skulle fastna för en skateboard var verkligen otippat, säger Karin Månsson.

Uppmuntrar till spontanidrott

Syftet med Fritidsbanken är att uppmuntra människor till spontanidrottande och presenteras som ett sätt att bidra till en mer hållbar miljö genom att ta tillvara på prylar som andra kan ha glädje av.

– Nu kan Nelly få prova att åka skateboard i två veckor och då kan vi se om det kan vara något att satsa på, säger mamma Karin.

”En mer medveten konsumtion”

Nermina Mizimovic jobbar på Hultsfreds kommun och ansvarar för Fritidsbanken där.

Nermina Mizimovic jobbar på Hultfreds kommun.

– Grundidén är att göra det så enkelt som möjligt att börja med idrott och fritidsaktiviteter, oavsett om man är barn eller vuxen, säger hon.

I Hultsfred har man under ett års tid samlat in bollracket, skidor och andra fritidsartiklar som skänkts av allmänheten och kunde vid öppningen i november erbjuda över 500 olika artiklar för utlån.

Vill gynna lokala föreningar

Man har också bestämt att Fritidsbanken ska förmedla kontakter till de lokala föreningarna och på så sätt gynna föreningslivet i kommunen. Fritidsbanken kan också gynna de lokala handlarna som säljer sport- och fritidsprodukter menar Nermina Mizimovic.

– Nu när det är gratis att låna viss utrustning kan det bli fler människor som kommer i kontakt med idrotts- och fritidaktiviteter. Det i sin tur kan leda till en större efterfrågan på produkter, säger hon.

Men är inte tanken att det här ska vara ett hållbart initiativ som ska minska på konsumtionen?

– Jo, men genom att testa först så undviker man att göra onödiga impulsinköp, det blir en mer medveten konsumtion, säger Nermina Mizimovic.

FAKTA: SÅ FUNGERAR FRITIDSBANKEN

Visa

Från fritidsbanken kan man låna exempelvis ett par skidor, en skateboard eller ett badmintonracket under två veckors tid, helt gratis. Allt som krävs av den som lånar är att man skriver upp sitt namn och telefonnummer.

Fritidsartiklarna i banken är skänkta av allmänheten och när Hultsfreds fritidsbank startade i november hade man lyckats samla omkring 500 olika artiklar.

Tanken är att banken ska fyllas på hela tiden. Exempelvis kan den som lånar något samtidigt passa på att lämna något man inte längre använder.

Fritidsbanken är en ideell organisation med rötter i Värmland som i höstas fick sitt stora genombrott i Sverige. Just nu finns det 27 fritidsbanker i följande kommuner: Angered, Arvika, Askersund, Borås, Deje, Falköping, Grums, Hammarö, Hultsfred, Karlskoga, Karlstad, Kil, Kristinehamn, Lidköping, Nora, Nyköping, Sala, Skövde, Storfors, Säffle, Torsby, Trollhättan, Uddevalla, Vansbro, Åmål och Årjäng.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer