Foto: Johan Nilsson/TT

Stort tryck på TBE-vaccinationer trots liten risk i Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren närmar sig och fästingarna också. Men trots att risken för att drabbas av TBE är liten i Kronoberg, är trycket på att vaccinera sig rekordhögt på mottagningen i Växjö.

-Det kan man verkligen säga. Vi brukar inte ha så många som kommer så här tidigt på året. När vi hade öppet hus dök det upp 170 personer, säger Åsa Klüft Kåberg på Vaccination Växjö. 

Enligt Åsa Klüft Kåberg är en anledning till det ökade intresset att media rapporterar flitigt om TBE och fästingar. 

Växjö

– Programmet Malou tog upp frågor rörande TBE i en hel vecka till exempel. Sådant får folk att ta steget och komma hit och vaccinera sig, säger Åsa Klüft Kåberg. 

Riskerna är ju små i Kronoberg, tycker du att många vaccinerar sig i onödan? 

– Folk i allmänhet har dålig koll på vilka specifika områden som ses som riskområden när de reser omkring i landet på sin semester. När TBE-fallen i Sverige ökade förra året så väljer många att göra slag i saken och vaccinera sig i år, säger Åsa Klüft Kåberg. 

2017 upptäcktes nästan 400 fall i Sverige. I Kronoberg är riskerna att drabbas små och i Kalmar län konstaterades förra året sex fall TBE. 

Här kan du läsa i vilka specifika områden Kalmar landsting rekommenderar vaccination. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet