Den strandade knölvalen kan vara samma val som setts flyta runt i närheten av Gotland, enligt naturfotografen Anders Johansson, som upptäckte den under fågelskådningen på sydöstra Öland. Foto: Anders Johansson

Strandad död val hittad på sydöstra Öland: ”En sensation”

Uppdaterad
Publicerad

– Jag var på Öland för att kika på fågelsträck, men hittade en strandad val istället, säger författaren Anders Johansson som under gårdagen hittade en stor val som strandat på sydöstra Öland.

Valen, som troligen är en knölval, låg cirka 40 meter ut från stranden.

– Det är en sensation får man säga. Jag trodde först när jag såg den att den var en medeltida kogg, som är ett bukigt fartyg, som låg där, men när jag kom närmre och tittade på den i min kikare, så såg jag att det var en val, säger Anders Johansson.

Rådfrågat experter

Han är namnkunnig författare, naturfotograf och fågelskådare som ofta rör sig i området, och aldrig tidigare har han sett en strandad val på Öland.

Under tisdagen har han åkt tillbaka till valfyndsplatsen för att titta på den igen. Dessutom har han hunnit prata med experter på Naturhistoriska museet som kan bekräfta att det rör sig om en knölval.

– Det är troligen samma knölval som låg och drev i vattnet väster om Gotland i början av april. Nu har den flutit över hit till Öland istället, säger Anders Johansson.

Enligt Anders Johansson kommer Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA att komma till Öland för att undersöka valen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.