Ekobonden Fredrik Andersson tycker att strandskydd på miljöåtgärder är helt orimligt. Foto: SVT

Lantbrukare som bygger miljödammar ”straffas” med strandskydd på sin mark

Uppdaterad
Publicerad

På många håll pågår arbete för att minska övergödningen till Östersjön. Det anläggs till exempel våtmarker och fosfordammar, men nu har det visat sig att även tekniskt konstruerade vatten omfattas av strandskyddet. Det gör att lantbrukare nu avstår från att göra miljöåtgärder.

– Jag trodde inte i min vildaste fantasi att det skulle kunna bli så här illa. Att vi lägger tid och pengar för miljöns skull och sedan blir bestraffade med ett strandskydd, säger lantbrukaren Fredrik Andersson på Häckenstad gård, utanför Gamleby i Västerviks kommun.

Fredrik Andersson är ekobonde med stort intresse för miljön. På sin gård har han gjort många miljöåtgärder som fosfordammar, kalkfilterdiken och våtmarker. En del av dem har konstgjorda vattenspeglar och då omfattas de av strandskyddet, vilket innebär att han inte får bygga något närmare än 100 meter. 

– Jag skulle inte rekommendera någon att göra en sådan här miljöåtgärd i närheten av bebyggelse. Det kan sätta käppar i hjulen i framtiden, när man inte får bygglov. Jag ser att det är ett hinder för utvecklingen av landsbygden, säger Fredrik Andersson.

I klippet berättar Fredrik Andersson också om sitt senaste projekt.

Lagändring kan komma inom några år

Den statliga utredningen, Övergödningsutredningen, har haft i uppdrag att titta på hur övergödningen kan minska genom lokalt åtgärdsarbete och de har också sett att strandskyddet kan vara ett hinder. Västervikspolitikern Akko Karlsson (MP) har suttit med i utredningens expertgrupp.  

– Många lantbrukare avstår att göra den här typen av våtmarker för att de inte vill hamna i en administrativ fälla som begränsar dem. Vi lägger i utredningen ett väldigt tydligt förslag på lagändring, som innebär att tekniska vatten inte ska omfattas av strandskydd. Det ska vara tydligt att det är en välgärning, som är tillgodo för oss alla, säger Akko Karlsson (MP). 

När kan nytt regelverk bli verklighet? 

– Jag hoppas på en snabb hantering. Att det inom ett eller ett par år ligger ett förslag som är tydligt, säger Akko Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.