Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano Bank. Foto: TT och Clary Kroon/SVT

Ny uträkning visar: Studenter går back varje månad

Uppdaterad
Publicerad

Det kan vara svårt att få studiemedlet att räcka. Enligt en uträkning som en familjeekonom på Ikano bank har gjort, så går en genomsnittlig student back varje månad.

I dagarna börjar många nya studenter att studera vid Linnéuniversitetet i Kalmar och Växjö. För många innebär det också att man för första gången måste ta ansvar för sin egen ekonomi.

Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano bank, har räknat på vilka kostnader som en student har och hennes uträkning visar att det är svårt att få studiemedlet att räcka.

– Den budget jag har gjort visar att studenter går back 270 kronor varje månad.

Familjeekonomens budget visar minus varje månad. Foto: SVT

Uträkningen baseras i huvudsak på Konsumentverkets kostnadsberäkningar. Hyran på 3580 kronor i månaden bygger på statistik från Studentbostadsföretagen som visar vad en student i snitt betalar i månadshyra för en lägenhet.

– Många studenter som bor i nybyggda studentlägenheter betalar betydligt mer i hyra än i min uträkning. Jag beklagar det för då kan det vara näst intill omöjligt att få ihop sin ekonomi.

”Förutsatte att jag sparat pengar innan”

En av studenterna som har märkt att det kan vara svårt att klara sig på studiemedlet är Oscar Starck som pluggar i Växjö. Under förra terminen bodde han i en nybyggd studentlägenhet med en kallhyra på över 6200 kronor i månaden.

Hör Oscar Starck berätta om hur han löste sina ekonomi i klippet ovan!

Studiemedel från CSN

Studiemedlet för fyra veckors studier ligger på 10 676 kronor. Av dem är 3236 kronor bidrag och 7440 kronor lån. 

Om du har andra inkomster kan det påverka rätten till studiemedel. Den högsta inkomsten du får ha samtidigt som du får studiemedel kallas fribelopp. Om du studerar heltid, det vill säga 20 veckor per termin är fribeloppet 90 075 kronor per kalenderhalvår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.