Många frågetecken inför försäljning av studentlägenheter

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska det beslutas om drygt 2000 av Växjöbostäders lägenheter ska säljas. En fjärdedel av dem är studentbostäder och flera studenter undrar vad som ska hända om deras lägenheter blir privatägda.

– Jag känner mig lite orolig. Det finns många frågetecken, säger studenten Karl Andersson.

För en månad sedan beslutade Växjöbostäder att de vill sälja 2069 kommunala lägenheter till privata fastighetsbolag. 569 av dem är studentlägenheter. Det slutgiltiga beslutet fattas under tisdagen.

Lägenhetsförsäljning i Växjö

Karl Andersson har nyligen flyttat in i en tvåa på 35 kvadratmeter och för den betalar han 4500 kronor i månaden. Bara några veckor efter att han flyttade in fick han ett brev från Växjöbostäder om att hans lägenhet ska säljas.

– Det har varit väldigt oklar information till mig som bor här. Jag har bara fått det här brevet. Växjöbostäder kan inte säga om hyran kommer att höjas eller om mina hyresfria månader kommer att finnas kvar, säger Karl Andersson.

Missnöjd med privata hyresvärdar

Innan han flyttade till den här lägenheten bodde Karl i en privatägd studentlägenhet. Han berättar att han var missnöjd med deras tillgänglighet och service.

– Det var delvis därför jag flyttade därifrån, säger han.

Men är det inte bra att en privat aktör nu kommer in och kan renovera upp lägenheterna?

– Jo, men var ska pengarna komma ifrån? Kommer det falla tillbaka på oss i form av höjda hyror?

Linnéstudenterna kritiska

Det behöver inte nödvändigtvis vara ett problem med privatägda studentbostäder, det finns seriösa ägare också, menar Karl Andersson. En uppfattning som han delar med studentkåren Linnéstudenterna. Men enligt Erika Angelsmark, som är studiesocialt ansvarig på Linnéstudenterna, har de inte haft så bra erfarenheter av privata aktörer tidigare.

– Vi har haft studenter som fått för höga hyror och dubbelhyror, till exempel. Vi har hört om att det inte finns ordentliga kösystem, så att det är den som ringer mest får lägenheten. Dessutom har vi inte samma samarbete med de privata fastighetsbolagen som vi har med det kommunala, säger Erika Angelsmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lägenhetsförsäljning i Växjö

Mer i ämnet