Nästan en halv miljon människor ville lyssna på direktsänd fågelsång förra helgen. Foto: SVT

Succé för fågelsångsnatten – nästan halv miljon lyssnare

Uppdaterad
Publicerad

Det direktsända programmet fågelsångsnatten som sändes förra helgen blev en succé- 460 000 lyssnare satte på radion för att delta i det 8 timmar långa fågelmaratonet.

– Jag blev själv väldigt berörd, det var som att lyssna på en direktsändning av själva livet, säger Mats Ottosson, programledare för Fågelsångsnatten i ett pressmeddelande

Natten mot lördagen den 29 maj sände Sveriges radio sitt program Fågelsångsnatten, en åtta timmar lång direktsändning med fågelsång från Abisko i norr till Stenåsa på Öland. Allt programleddes från Osaby utanför Växjö.

Och mottagandet blev gott. 460 000 personer satte på radion för att vara med, en ökning med 20 procent från förra året, då man satsade för första gången.

Lång okommenterad fågelsång

Till i år hade man jobbat om formatet, bland annat sändes okommenterad fågelsång under en hela timma i sträck, ett grepp som verkade uppskattas.

– Vi känner att vi börjar hitta formen, med längre sjok av fågelsångslyssning. Jag blev själv väldigt berörd, det var som att lyssna på en direktsändning av själva livet. Vi har förstått på reaktionerna att många lyssnare kände likadant, säger Mats Ottosson, programledare för Fågelsångsnatten i ett pressmeddelande

Kan höras igen

Under de åtta timmarna hördes bland annat en nattkonsert från rödbenor på Öland, nattsångare i Hjälstaviken samt en småfågelskör med trädgårdssångare och koltrastar i Osaby i Småland.

Sändningen gjordes från Abisko, Handölsmyren, Hjälstaviken samt Stenåsabadet, och finns att lyssna på som pod för den som inte orkade sitta uppe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.