Bländastatyn har bland annat varit placerad utanför simhallen och Teaterparken i Växjö. Foto: Anna-Karin Arvidsson

Superhjältinnan tar plats i offentliga rummet

Uppdaterad
Publicerad

Under våren har en staty föreställande en kvinnlig superhjälte flyttats runt på olika platser i Växjö. Konstprojektet handlar om att lyfta frågor om jämställdhet.

Bakom idén står konstnären Anna-Karin Arvidsson och är ett samverkansprojekt mellan Linnéuniversitetet, Växjö kommun och Region Kronoberg.

Frontfiguren är en kvinna med inspiration från 1600-talssägnen om Blenda som tillsammans med med bygdens kvinnor i Värend besegrade en dansk fiendehär.

– Idén till det här konstnärsprojektet kommer från en berättelse som uppfanns på 1600-talet för att förklara vikten av jämlikheten gällande arvsrätten för både kvinnor och män. Tonvikten ligger inte på att kvinnorna tog till våld och slog ihjäl danskarna, säger Anna-Karin Arvidsson.

Väcka tankar om jämlikhet

Skulpturen har utformats med inspiration från de färger samt bältet som finns representerade i Värends folkdräkt. Sedan har dragen av en superhjältinna hämtats från serieteckningarnas värld.

Den har tidigare stått placerad utanför simhallen, Linnéuniversitetet samt i Teaterparken i Växjö. Anledningen till att skulpturen flyttas runt på olika platser är för att väcka en tankeställare om frågor som rör jämlikhet.

– Det har ju till exempel förekommit en hel del debatt kring vilket bemötande en person kan få när de kommer till en simhall. Det kan handla om hur man tas emot beroende på vilket kön man tillhör, säger Anna-Karin Arvidsson.

Men konstnärsprojektet är mycket mer än en skulptur som flyttas runt på olika platser. Bland annat genomfördes en del av konstprojektet i Vida arena under december förra året där ishockeylaget Växjö Lakers håller till.

Får en permanent plats

En rad olika workshops med musik, gestaltning på scen och att skriva texter om den moderna Bländasägnen har också genomförts. Fokus har hela tiden legat på att lyfta frågor om den obalans som råder mellan kvinnor och män i samhället.

– Jag kommer sammanfatta konstprojektets alla delar i sin helhet i en en publikation som släpps efter sommaren, det finns inget datum spikat ännu, säger Anna-Karin Arvidsson.

Just nu befinner sig skulpturen Blända på det särskilda boendet Borgmästaren i Växjö. Det är nu oklart vilken plats som skulpturen kommer att placeras på härnäst.

– Hon kommer att placeras permanent på en slutlig destination, men det är i nuläget oklart om var och när det kommer inträffa, säger Anna-Karin Arvidsson.

Blendasägnen berättar om kvinnan Blenda i Värend som tillsammans med bygdens kvinnor ska ha besegrat en dansk fiendehär.

Enligt sägnen skall männen i Värend varit på krigståg i Västergötland med kung Alle när danskarna anföll.

Värends kvinnor bjöd in danskarna på gästabud på Bråvalla hed och när dessa var berusade blev de nedstuckna och dödade.

Som erkännande för detta skall Värends kvinnor bland annat ha fått lika arvsrätt som männen samt rätt att resa till kyrkan på sin bröllopsdag klädda i full stridsutrusting, ledsagade av pukor och trummor.

Källa: Wikipedia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer