”Supporterkulturen har blivit bättre”

Publicerad

Trots helgens stök på läktaren i Västervik och hatplakat i Jönköping så blir glåpord och hatramsor allt mer sällsynta, menar forskaren.

Det blir trots allt bättre. Klackarna har lärt sig vad som är okej att skrika. I takt med att idrottsklubbarnas hejarklackar blir större och mer organiserade blir också läktarkulturen mer städad, det säger Tobias Stark, idrottsforskare vid Linnéuniversitetet.

– Det som hänt i Västervik när Trojafans blev utslängda från arenan får ses som ett undantag menar Tobias Stark. Likaså är nog glåporden mot HV71 från Växjö Lakers-fans undantag, menar han.

Men problem finns med aggressivitet, fylleri och hatfulla ramsor hos hejarklackarna. I fredags när HV71 tog emot Växjö Lakers höll i Jönköping hade bortasupportrarna tagit med plakat och banderoller med texter om att ”hata Jönköping”. Något som Växjö Lakers klubbledning tagit avstånd ifrån.

– Ett stort problem, menar Tobias Stark, är att berusade supportrar inte följer givna regler för hur man uppträder i en hejarklack. Dock har både klubbledningar och hejarklackarna börjat uppmärksamma problemen menar han.

– På det stora hela har ändå läktarkultur och ramsor blivit allt mer rumsrena när hockeyn flyttat från utomhusarenorna och kalla islador in till dagens eleganta arenor, säger Tobias Stark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer