”Änglar. Vi har en blåvit i nöd”. Kärleken till Blåvitt har varit med hela livet. När Janne blev sjuk fick han ett starkt stöd tillbaka. Foto: Privat, SVT

”Vi har en blåvit i nöd” – Änglarnas varma stöd till sjuka Janne

Uppdaterad
Publicerad

När hjärnsjuka Jan-Erik Gylling fick avslag om personlig assistans blev situationen allt svårare för familjen. Men när en IFK Göteborgsupporter twittrade ”Änglar. Vi har en blåvit i nöd”, så började det varma stödet – och pengar – rulla in.

Jan-Erik Gylling från Vena, i Hultsfreds kommun, har varit IFK Göteborgssupporter sedan han var barn – kärleken till fotbollen och till sambon Kim är livets största glädjeämnen.

Det är också de som har hjälpt honom i den svåra tiden, sedan han drabbats av en dödlig hjärnsjukdom.

Förra året hjälpte IFK Göteborg honom att komma och se på en match i Göteborg, något som skildrats i SVT-programmet ”Madame Deemas kärleksresa”. Sedan dess har hans situation försämrats kraftigt, men kommunen ger honom inte personlig assistans.

”Från en kamrat till en annan”

Att han nekades personlig assistans har lett till att sambon Kim Barman nu vårdar honom hemma utan ersättning – vilket har påverkat deras ekonomi.

Men då ställde IFK Göteborgs supportrar upp igen. Efter flera upprop på twitter har kamraterna skickat pengar tillsammans med varma hälsningar. Hittills har det rasslat in tiotusentals kronor.

– De visar en stark, stark solidaritet, säger Kim Barman.

I klippet berättar Jan-Erik Gylling, sambon Kim Barman och barndomsvännen Glenn Hysén om stödet från fotbollssupportrarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.